Novica

Na Gorenjsko, kjer so gore

Laško, 21. 6. 2012 - Akcija Gremo v hribe se seli na Gorenjsko. V soboto, 23. junija, se bomo zbrali pri Valvasorjevem domu pod Stolom, izhodišče dobro uro dolge poti pa bo pri Završniškem jezeru.

 

Primorsko, Štajersko in osrednjo Slovenijo smo že obiskali, zato je tokrat čas, da se podamo na Gorenjsko, natančneje k Valvasorjevem domu. Dom stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Prvotno je na mestu, kjer zdaj stoji dom, stalo rudarsko poslopje, saj so v bližini kopali železovo rudo, pred 1. svetovno vojno pa je bila na tem mestu nemško-avstrijska postojanka. Le pol ure hoje od doma se nahaja Ajdna- skalna vzpetina, kjer je tudi arheološko najdišče. Na terasastem platoju so namreč odkrili antično naselbino, o kateri je pisal že Janez Vajkard Valvasor.

 

Do izhodišča, ki je pri Završniškem jezeru, se pripeljete mimo znamenite vasi Vrba, v Mostah pri Žirovnici pa zavijete proti jezeru, kjer bo označeno parkirišče. Od parkirišča se usmerite navzgor v smeri Valvasorjevega doma. Pot je srednje zahtevna, do doma pa boste potrebovali dobro uro.
Ker je poletje končno prišlo in sonce močno pripeka (upamo, da bo tako tudi v soboto), se je potrebno temu primerno zaščititi s kremo in pokrivalom. V višjih predelih so sončni žarki prav tako lahko nevarni. Nagrade so pripravljene, oskrbnik koče Elvis pa bo poskrbel, da bodo vsi z dovolj energije lahko tudi zaplesali. Med pavzami nagradnih iger nas bo namreč zabaval Korado s pevko Anito.

 

Pivovarna Laško želi z akcijo Gremo v hribe svojo najbolj prepoznavno znamko – Zlatoroga – povezati s simbolom slovenstva, hribi in planinami ter združiti aktivno preživljanje prostega časa v naravi z dobro družbo in zabavo.
Nadaljuje se tudi dobrodelna nota akcije, s katero Pivovarna Laško za vsakega pohodnika, ki se na dan dogodka vpiše v planinsko knjigo, nameni 1 evro za nadaljnje uspešno delovanje lokalnega planinskega društva.

 

Poleg Valvasorjevega doma pod Stolom v juniju sledi še dogodek pri Planinskem domu na Kumu. V juliju nato sledi poletni premor, dogodki pa se nadaljujejo od sredine avgusta dalje. Najprej pri koči pri Jelenovem studencu nad Kočevjem, Vojkovi koči na Nanosu ter na koncu še na Šmohorju, kjer bo, tako kot lani, zaključni dogodek Zlatorogove transverzale ponosa za leto 2012.

 

Naše druženje bo potekalo v soboto, 23. junija, prve planince pa pričakujemo pri Valvasorjevem domu pod Stolom od 8. ure dalje. Vljudno vabljeni v našo družbo!

 

Več informacij:
www.gremovhribe.si
Jure Štraus / jure.straus[@]sv-rsa.com