Letošnje 48. Pivo in cvetje v znamenju glasbe in tradicije

(Laško 14. junij) Na današnji novinarski konferenci so predstavniki lokalne skupnosti in Pivovarne Laško javnosti predstavili dogajanje na prihajajoči že 48. turistično zabavni prireditvi Pivo in cvetje, ki bo potekala v Laškem med 12. julijem in 15. julijem.

„Pivovarna Laško štiridnevno tradicionalno dogajanje ob Savinji - Pivo in cvetje, že od začetka s ponosom v celoti financira kot generalna pokroviteljica, vendar te prireditve verjetno ne bi bilo brez prizadevnih predstavnikov lokalnega skupnosti, ki so se vsa leta izkazali kot izjemno požrtvovalni organizatorji. V Pivovarni Laško smo zadovoljni, da smo  se uspeli o zasnovi in izvedbi letošnje prireditve dogovoriti tako s predstavniki lokalne skupnosti, kot tudi z nosilci vsebin na vseh dosedanjih prireditvah. Tako sem prepričan, da bo letošnje 48. Pivo in cvetje obiskovalcem ponudilo še bogatejše vsebine“, je v uvodu povedal mag. Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško.

Kot je povedal župan občine Laško Franc Zdolšek, je prireditev izjemnega pomena za razvoj in prepoznavnost Laškega, saj ob množičnem obisku mestno jedro polno zaživi, hkrati pa ponuja tudi domačinom priložnost za druženje. Tudi zato se je Občina Laško odločila aktivneje sodelovati pri organizaciji in izvedbi letošnje prireditve. Še posebej se veseli tudi tradicionalnega dneva Laščanov in Laščank, ki bo letos v sredo 11. julija.

Vlado Marot, predsednik etno odbora JK Možnar pri ZKD občine Laško je poudaril pestro ponudbo etnoloških vsebin na letošnjem 48. Pivu in cvetju, saj meni, da je poznavanje in ohranjanje starih običajev in obrti ključnega pomena za ohranjanje in razcvet kulturne in narodne identitete Laščanov in Slovencev na splošno. V petek in soboto bo tako tudi letos potekala tradicionalna prireditev Lepo je res na deželi, v nedeljo pa Ohcet po stari šegi, ki ima med tovrstnimi prireditvami prav tako najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

„Kot je znano smo se v Pivovarni Laško v zadnjih letih odločili, da aktivno pristopimo tako pri prenovi vsebinske zasnove prireditve, kot tudi da aktivneje sodelujemo pri njeni organizaciji. Kot generalni pokrovitelj festivala si želimo vsebinsko bogato prireditev, ki bo goste privabljala predvsem s pestro izbiro prireditev in kakovostne glasbe vseh žanrov“, je poudaril vodja prireditve in član uprave Pivovarne Laško Matej Oset. Povedal je, da si bodo lahko obiskovalci na letošnjem Pivu in cvetju v Hiši generacij ogledali razstavo ročnih del Društva invalidov, v Muzeju Laško razstavo posvečeno častitljivi 150 letnici Laške pihalne godbe, Likovno društvo Laško pa bo pripravilo razstavo z naslovom Laško in cvetje.

„V Pivovarni Laško smo veseli, da lahko letos tudi obiskovalcem glasbenega dela prireditve Pivo in cvetje ponudimo zelo bogat in pester program namenjen zelo različnim glasbenim okusom,“ je povedal Jure Struc, direktor marketinga Pivovarne Laško. „Dolgoročni cilj Pivovarne Laško kot generalnega pokrovitelja Piva in cvetja je, da bi prireditev postavili ob bok nekaterim drugim mednarodnim glasbenim festivalom, saj lahko le na ta način privabimo v Laško dodatne goste, prireditev sama in seveda Pivovarna Laško kot njena generalna pokroviteljica pa pridobivata na ugledu“, je še dodal.

Dogajanje na odru Bandidos na Trubarjevem nabrežju v četrtek 12. julija bo tako navdušilo ljubitelje klasičnega rocka ter bluesa s posebej izostrenim okusom, saj prihaja v goste ameriška skupina Gov't Mule, znana predvsem po izjemnih koncertnih nastopih. Ustanovitelj skupine in eden najboljših blues rock kitaristov na svetu Warren Haynes, je letos prejel tudi grammyja za življenjske dosežke.  Na tem odru bodo v četrtek nastopili še Trio Oko in Tinkara Kovač. Petek 13. julija bo dogajanje na odru Bandidos namenjeno nekoliko ostrejšim zvokom. Nastopili bodo hrvaški punkerji Hladno pivo ter vedno atraktivni Mi2, ob njih pa še skupina Kill Kenny, dobitnica mecenske podpore Skupine Laško. Sobota 14. julija bo na največjem glasbenem prizorišču v Laškem potekala v znamenju nastopa skupine Tabu ter obeležitve 150 letnice Laške pihalne godbe, ki se bo predstavila s priredbami rockovskih klasik z gostom Matjažem Jelenom, ki bo s svojim Jelen bandom tudi zaključil sobotno glasbeno dogajanje na tem odru. Ob naštetih se bosta v sobotnem programu predstavili tudi zelo perspektivni slovenski skupini Low Peak Charlie ter D'neeb.

Dogajanje na odru Zlatorog na Aškerčevem trgu bo tudi letos namenjeno vsem tistim, ki se najraje zabavajo ob domačih zvokih. Tako bodo v četrtek nastopili Modrijani in Mambo Kings, v petek bodo obiskovalci gotovo uživali ob znanih Avsenikovih melodijah v izvedbi ansambla Saša Avsenika z gostom Alfijem Nipičem. Za nekaj obmorskega pridiha bo poskrbel Slavko Ivančič s klapo Solinar, prisluhnili pa bodo lahko tudi perspektivni pevki - laščanki Manueli Brečko. Tudi v soboto bo ob odru Zlatorog poskrbljeno za zabavo pozno v noč, saj prihajata v goste Tanja Žagar ter skupina Rock Partyzani.

Oder Laško Club na občinskem dvorišču bo letos namenjen tistim obiskovalcem, ki radi v družbi prijateljev posedijo v nekoliko bolj umirjenem vzdušju ter prisluhnejo vrhunskim glasbenim izvajalcem. Tako bodo lahko v četrtek prisluhnili dobitnikoma mecenske podpore Skupine Laško skupini Manouche, ki v zadnjem času navdušuje s svojim edinstvenim glasbenim stilom ter skupini Artbeaters, triu vrhunskega harmonikarja Jureta Torija ter mladi pevki Ditki. Petek bo na tem odru potekal v znamenju dinamičnega združevanja klasike, jazza in bluesa Jezdecev prostranih dimenzij, prav tako prejemnikov mecenske podpore Skupine Laško, večer pa bo zaokrožil Ansambel Ankaran s pesmimi legendarnega Franeta Milčinskega Ježka. Tudi letos bodo na Pivu in cvetju nadaljevali tradicijo ter soboto na odru Laško Club namenili eni od slovenskih glasbenih legend. Tokrat bo potekala v znamenju 30 letnice skupine Avtomobili, po tradicionalnem ognjemetu pa se bo zaključila z „jam sessionom“ številnih glasbenikov, ki bodo sodelovali na letošnji prireditvi, namenjenim predvsem tistim, ki so sodelovali pri organizaciji 48. Piva in cvetja, seveda pa bodo ob odru dobrodošli tudi vsi drugi obiskovalci.

Dodatne informacije:
Pivovarna Laško d.d.