Druga svetovna vojna

Druga svetovna vojna

Ko je druga svetovna vojna zajela tudi Slovenijo, je v letu 1941 prišlo do velikih sprememb za Pivovarno Laško. Nemci so takrat prevzeli nadzor nad pivovarno, zamenjali vodstvo in naslednja štiri leta polnili in izvažali pivo. Za pivovarno je bilo to obdobje mešanih občutkov, saj se je po eni strani izgubila vsa suverenost in samostojnost varjenja piva, po drugi strani pa je poslovala bolje kot prej. Pod taktirko nemškega okupatorja je pivovarna takrat na letni ravni proizvedla skoraj 93.000 hektolitrov piva, količina, ki je bila vnovično napolnjena šele 1963.  Po nekaterih pripovedih naj bi do zavidljivih količin prišli tako, da so pivo redčili z vodo. Paradna piva takrat so bila Termalno pivo oz. Thermalbier, Marčevsko pivo ali Märzen Bier ter izvozni črni Zlatorog Goldhorn Export.

 

V letih 1944 in 1945 se je zgodba ponovno obrnila v povsem drugo smer. Zavezniki so ob poskusu bombardiranja železniškega mostu v Laškem, dvakrat del bomb pomotoma odvrgli na pivovarno in jo, v drugem napadu leta 1945, porušili do tal.

 

Kaj kmalu po bombardiranju je stekla prenova in v roku dobrega leta dni je Pivovarna Laško znova obratovala, ponovno pa je bila tudi v domačih rokah. V tistih časih je bila glavna znamka piva vsem dobro znani Zlatorog. To ime naj bi po nekaterih pričevanjih v družbi delničarjev Gostilničarske družbe, ki so se potegovali za obnovo laške pivovarne, predlagal pisatelj Janez Jalen.

 

 

Laško pivo je pivo s tradicijo. V Laškem ga varimo že 190 let.

Leta 1889, po stečaju podjetja, je pivovarno kupil žalski pivovarnar Simon Kukec. Ta zavedni Slovenec se je v laško pivovarsko  zgodovino zapisal kot odličen  organizator, finančnik in gospodarstvenik, naklonjen novostim. Uveljavil je novo vrsto piva in prvo pivsko znamko - termalno pivo, ki v nekoliko drugačni obliki obstaja še danes.