Skupina Laško

Zgodovina

Vodilna slovenska pivovarna

Zgodovinski začetki Pivovarne Laško segajo v leto 1825, ko je medičar in lectar Franz Geyer v nekdanjem Valvazorjevem špitalu uredil obrtno pivovarno, katere poslopje stoji še danes. Od takrat je minilo že  185 let, Pivovarna Laško pa je prerasla iz lokalne pivovarne v vodilno proizvajalko piva in z ostalimi podjetji v skupini v vodilno proizvajalko mineralnih in naravnih vod ter brezalkoholnih in drugih pijač na slovenskem trgu.

 

Proizvodnja pijač sodi med konkurenčnejše industrije, kjer največje vloge igrajo multinacionalne korporacije, trgovske družbe in zahtevni uporabniki.

 

Danes Pivovarna Laško, delniška družba, stopa po poti intenzivnega poslovnega razvoja s temeljno poslovno usmeritvijo: ponuditi uporabnikom najkakovostnejše pivo in ostale izdelke ob odlični oskrbi tržišča. S sodobno pivovarsko tehnologijo, računalniškim procesnim krmiljenjem in poslovno informatiko razvija ustrezne proizvodne in tržne programe, ki zagotavljajo vrhunsko kakovost piva in ostalih izdelkov ter s tem utrjuje njegovo priljubljenost med domačimi in tujimi ljubitelji piva.

 

Krovno blagovno znamko Laško predstavljajo naslednji izdelki: »zastavonoša«  Laško Zlatorog, specialna piva Laško Club, Laško Dark, in Laško Light,  svetlo pivo Export Pils ter sladno pijačo Laško Malt v dveh okusih, jabolko in breskev. Ob navedenih znamkah proizvaja tudi linijo izdelkov Bandidos, pivo z dodatkom arom, v treh različnih okusih: Bandidos Tequila, Bandidos Ice in Bandidos Sun. Blagovna znamka Bandidos je spomladi 2010 celostno spremenila svojo podobo, da je še bližje svoji ciljni publiki.   

 

Navkljub zaostrenim tržnim razmeram je  Pivovarna Laško, d. d., na področju  piva ohranila vodilni položaj v Sloveniji.

 

Skupina Pivovarna Laško danes združuje proizvajalce piva, mineralnih, izvirskih in naravnih vod, brezalkoholnih pijač, žganih in drugih alkoholnih pijač ter sirupov za proizvodnjo pijač, časopisno in založniško dejavnost.

 

 

Laško pivo je pivo s tradicijo. V Laškem ga varimo že več kot 185 let.

Leta 1889, po stečaju podjetja, je pivovarno kupil žalski pivovarnar Simon Kukec. Ta zavedni Slovenec se je v laško pivovarsko  zgodovino zapisal kot odličen  organizator, finančnik in gospodarstvenik, naklonjen novostim. Uveljavil je novo vrsto piva in prvo pivsko znamko - termalno pivo, ki v nekoliko drugačni obliki obstaja še danes.