Skupina Laško

Pivo kot živilo

Pivo kot živilo

Zakaj je pivo dobro in koristno?

V pivu so vitamini. Analiza enega litra piva nam pove, da so v njem:

 

B1 (tiamin, aneurin)

0,02 mg

B2 (laktoflavin, riboflavin)


0,03 - 0,04 mg

B6 (piridoksin)

0,5 mg

B5 (pantotenska kislina)

8,8 mg

H (biotin)


5 mg


Poleg vitaminov vsebuje  rudnine - fosfor, kalij, magnezij, žveplo, natrij, fluor. Pomembni so tudi oligoelementi baker, mangan, cink, aluminij, železo. Vsebnost alkohola je pri običajnih vrstah piva le od 3- do 6-odstotna. Zato je pivo lahka alkoholna pijača. Zaradi  nizke alkoholne stopnje ga uvrščajo med osvežilne pijače.

 

 

Pivo - tekoči kruh

V starih časih so pivu rekli kar tekoči kruh. Zakaj? Odvisno od ekstrakta daje liter piva 400-500 kilokalorij, pri čemer odpade 250-390 kilokalorij na kalorije, nastale iz alkohola, ki je v pivu. Preostale kalorije so del ekstrakta, ki ga človeško telo koristno izrabi za izgradnjo telesa.

 

Strokovnjaki priporočajo pivo (v zmernih količinah):

 

  • kot sredstvo za hujšanje, ker pospešuje odvajanje seča in vode iz telesa;
  • ker ureja krvni tlak, je koristen v boju proti slabokrvnosti in izčrpanosti;
  • povečuje prekrvavitev srca, ledvic, možganov;
  • spodbuja delovanje ledvic, delovanje želodčne kisline, pomirja s pomočjo lupulina in hmelja;
  • ker je primerno sredstvo proti zaprtju, proti kislini, celulitu;
  • biokemična sestava piva spodbuja presnovo;
  • ker vsebuje vitamin H in je koristno v dermatologiji, saj bioten preprečuje izpadanje las in prhljaj;
  • ima tudi dietetsko vrednost, saj vsebuje encimsko že delno razkrojene sestavine in je ne le lahko prebavljivo, ampak pospešuje tudi prebavo hrane, zaužite ob pivu;
  • se v pivu zaradi nizke vrednosti pH in antiseptičnega učinka prisotnega alkohola ter grenkih sestavin hmelja ne morejo razviti mikroorganizmi, ki povzročajo bolezen (patogeni);
  • pivo deluje pomirjujoče na živčni sistem, kar še posebej velja pri zdravljenju starejših oseb. Pri njih so psihične težave večinoma povezane z arterioskleroznimi pojavi, ti pa zmanjšujejo dotok krvi v možgane;
  • ker vsebuje razen pomirjujočih sestavin še alkohol, ki širi krvne žile in s tem pospešuje krvni obtok.

Pivo je pijača z več tisočletno tradicijo,  poznali so ga že Sumerci. V Evropo so pivo s Karpatov prinesli Slovani in tako se je udomačilo tudi na Slovenskem.

Že prvi laški pivovar je dobro vedel, da ni dobrega piva brez kakovostne vode. Voda s hribov okrog Laškega je izjemna - mikrobiološko neoporečna, kristalno čista in z nizko vsebnostjo karbonatov.